Verwondering

De kunst van het waarnemen ontwaakt onze zintuigen voor meer creativiteit, inspiratie en verwondering in het dagelijks leven

Ons leven is vol afleiding. Daardoor is het moeilijk om de wereld om ons heen werkelijk waar te nemen. We kijken in plaats van te zien, we horen in plaats van te luisteren en we accepteren wat ons wordt gepresenteerd in plaats van op zoek te gaan naar wat voor ons waardevol is.

De kunst van het waarnemen is een oefening in aandacht geven.

Aandacht dus! Aandacht voor je eigen omgeving. Ga nu eens niet ver weg maar maak in je eigen buurt eens een ommetje zonder camera. Kijk om je heen en focus op dingen die je nooit eerder hebt gezien. Kijk omhoog, opzij maar ook omlaag. Kijk naar de huizen garageboxen, tuinen, wijkwinkel/kantoren, plekken waar je dagelijks voorbij komt. Dus, ga eens niet naar bijzondere plekken die de omgeving of juist die plek bijzonder maken. Nee, blijf in je eigen buurt eens rondhangen. Let eens op lelijke of rare dingen die je ziet tijdens je wandeling.

Afvalbak van de belastingdienst in Venlo, weggewerkt achter een mooi gesnoeide heg. Zodat de bewoners het niet zien.

Heb je een goed idee gekregen over je eigen wijk? Vaak zijn het het saaie plekken. Om daar een goede foto uit te krijgen, moet je als fotograaf echt aan het werk. Net als een schilder moet je aan de slag met de compositie. Wat werkt wel, wat niet? Je hebt niet zoals een schilder een wit doek, maar je hebt wel twee benen. Door jezelf te bewegen, zijn er steeds nieuwe mogelijkheden voor een foto. Het kunnen zien wat werkt, dat is de kunst.

Google foto, let eens op dit soort dingen in je eigen wijk. je komt het vaker tegen dan je denkt.

Als je dit blog al een tijdje volgt, ben je bekend met mijn stijl; nuchter, overal liggend, vrolijk onderzoekend en met een oeverloze nieuwsgierigheid op zoek naar, mensen, dingen, gebeurtenissen om vast te leggen in de fotografie.

Google-foto; Zelfs een betonnen muur met kale bomen kan fotogeniek zijn.
Eigen fotowerk, met licht en schaduw en die druipende verf-plek toch een indringende foto
Eigen fotowerk. Bouwplaatsen zijn ook vaak te vinden in je wijk.

In mijn smartphonefotografie groep op Facebook ga ik er een foto-opdracht van maken. Leuk om in je eigen wijk de lelijke of aparte plekken te zoeken en ontdekken.

En zoals ik al een tijdje doe. Je een fijne dag wensen in een andere taal die spontaan in me opkomt. Nu eens in de taal, Zoeloe. Nginifisela iSonto elihle lokuthwebula izithombe.Love, Astrid.=Ik wens je een fijne fotogenieke zondag toe. Liefs, Astrid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie