Stilte is een luxe

Echte stilte is een luxe die in ons land helaas nog maar schaars is. Naar echte stille gebieden zul je goed moeten zoeken. Toch heeft stilte en rust een heilzaam effect op de geest en je geluk.

“Silence is a source of great strength.” Lao Tzu

Eigen Fotowerk

Stilte in jezelf vinden, midden in de drukte. De wereld kan nog zo snel draaien, het is mogelijk om je tijdelijk af te sluiten voor dit ‘lawaai’ en stilte in jezelf te vinden. Stilte zorgt voor minder mentale stress waardoor je dichter bij jezelf komt te staan. Stilte is vergeten luxe. De laatste weken merk ik hoe ik steeds meer geniet van stilte. Maar ook in mijn fotografie. Mijn gevoel verbeeld ik vaak in mijn foto’s en dan zie ik stilte in mijn fotografie. Bij het fotograferen van stilte gaat het om wat je beeld vertelt, niet om hoeveel geluid er was tijdens het maken van de foto.

Zittend in het bos op zoek naar stilte. Foto werk Riet Roox.

Stiltefotografie. Bestaat dat, als aparte categorie? Ik denk dat stiltefotografie nog best een lastig onderwerp is. Een foto maakt in tegenstelling tot video namelijk geen geluid. In die zin is elke foto dus stilte. En hoewel je prima een stille compositie kunt maken, kan het best zijn dat achter je een drukke autoweg is of dat er pratende mensen om je heen staan. Op foto zie je dat niet, maar het geluid is er wel.

Moet je stiltefoto’s in absolute stilte maken, hoor ik je denken. Nee, dat hoeft niet. Een stiltefoto is een beeld dat het verhaal van stilte vertelt. Waarbij stilte kan betekenen dat het geluidloos is, maar ook kan betekenen dat het rustig is, weinig lawaai of slechts het ruisen van de wind. Btw, de wind, ik ben dol op de wind. De wind is mijn vriend. Van jongs af aan al. De wind kan je beroeren, zacht aanraken en verwarmen of tegen je aan zwiepen. Regen trouwens ook. Het geluid van het kletteren van de regen op de tent waar ik vroeger samen met mijn zus in sliep als we met onze ouders op vakantie gingen. Maar ook een flinke storm en het huilen van de wind. Ik hoor het graag. Net als het fluiten van een volwassen merel. Dat fragiele en mooie geluid raakt me rechtstreeks en ik voel dat tot in mijn tenen! Ik kan daar enorm van genieten. Zalig! Oh ik dwaal weer eens af.

Eigen fotowerk, helaas is dit bos in Tegelen met de klimop bomen gekapt.

Dus het is belangrijk is dat je foto het verhaal van de stilte vertelt. Ik maakte de foto bovenaan dit artikel met het geluid van de wind. De stilte die ik bedoel. Met je foto’s wil je een verhaal vertellen. Het verhaal van wat je zag, wat je meemaakte, voelde, proefde. Wat kippenvel veroorzaakte op je huid! Maar een foto vertelt pas een goed verhaal, als je slecht een kleine woordje of zin erbij zet. Hele verhalen zijn niet nodig. Dat geldt des te meer voor stiltefoto’s. Het zijn beelden die direct de stilte laten zien. Iemand alleen in de ochtendmist. Of een idyllisch meertje in de vroege ochtendmist. Een lege concertzaal. Een slapend kind. Het tegenovergestelde kan ook: een man die het parkgazon maait met z’n oorkappen op. Of een kind dat een vinger voor zijn lippen houdt om aan te geven dat je stil moet zijn.

Eigen fotowerk, wandelen in de mist.
Eigen fotowerk, zelfs met voorbijgangers is het beeld rustig en stil

Hoewel in de natuur stilte voor het oprapen ligt, is de uitdaging voor een goede stiltefoto in de stad een stuk groter. Vooral in drukke gebieden zul je echt op zoek moeten naar de stilte. Stilte in de stad vind je vooral op plekken die verlaten zijn. Nog steeds kun je op de achtergrond de geluiden van de stad horen, maar een verlaten café, een lege speeltuin of een spookachtige begraafplaats kunnen prima die relatieve stilte verbeelden. Je kunt ook heel goed stiltefoto’s van mensen maken. Een baby die net op de wereld is gezet of de fles krijgt, maakt amper geluid en oogt heel vredig en stil. Ook een perfecte stiltefoto dus! Ik hoop dat ik je met dit artikel op een paar ideeën heb gebracht. Zie het als inspiratie en laat er vooral je eigen creativiteit op los.

En daar is ze! Mooie en lieve baby Emma 50 cm, 3315 gram. Nieuw leven en voor de eerste keer in mijn armen. Zacht aai ik haar op haar neusje en wang. Kleine lichte geluidjes hoor ik. Op de foto lekker in slaap en stilte op schoot. Intense stilte en het zachte geluid van haar ademen beroeren mijn hart. Hoe mooi is dit, ik ben verliefd

Ditmaal in het Portugees;
Tenha um bom dia! = Mooie dag gewenst!

Liefs, Astrid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie