Stedelijke landschapsfotografie

Stedelijke landschapsfotografie waar we in de cursus smartphonefotografie voor experts nu mee bezig zijn bracht me op het idee om er een blog over te maken. Het is een heel tof en breed onderwerp. Als je er eenmaal mee bezig bent en je er meer in verdiept ga je een stedelijk gebied anders bekijken. Het wordt steeds interessanter. Er zijn diverse genres stedelijke landschapsfotografie onder te verdelen in bijvoorbeeld, cultuurlandschap, overgangslandschap, stadslandschap en nog meerdere genres.

Landschapsfotografie is een vorm van natuurfotografie waarbij het in beeld brengen van het landschap centraal staat. Dat zegt Wikipedia over dit genre. Uit de eerste eeuw na Chr. stamt een fresco in het badhuis van Trajanus te Rome dat een stad weergeeft in vogelvluchtperspectief. In de middeleeuwen verschijnt het stadsgezicht als achtergrond voor Bijbelse taferelen en portretten. Van de 16e tot en met de 18e eeuw werden talrijke kopergravures en etsen vervaardigd van steden. De functie van deze prenten was een plattegrondachtig overzicht te bieden. Halverwege de 17e eeuw ontstond het stadsgezicht als zelfstandig genre in de schilderkunst. Een bekend stadsgezicht is Gezicht op Delft van Johannes Vermeer.

Stedelijk (cultuur)landschap gezicht op Delft. Johannes Vermeer.
Frankrijk, 1826: Niépce neemt met een omgebouwde camera obscura een foto van het
uitzicht vanuit zijn raam: de oudste die we kennen.
© JOSEPH-NICÉPHORE NiÉPCE

De mens maakt slechts zelden deel uit van het gefotografeerde tafereel. Omdat in bijvoorbeeld Westeuropa het landschap door de mens ingrijpend is veranderd, gaat het in die streken vaak om een cultuurlandschap waarbij elementen worden getoond (gebouwen, bruggen enzovoorts) die niet tot de natuur behoren.

Eigen Fotowerk, dijk in Venlo.
IJsland eigen Fotowerk.

Een verwant genre dat echter niet meer tot de natuurfotografie wordt gerekend, is cityscape, het fotograferen van door de mens gemaakte constructies in open ruimtes. Ook wel stedelijke landschapsfotografie genoemd.

Eigen Fotowerk, wijk in de binnenstad in Venlo.

Stedelijk cultuurlandschap zijn de foto’s die je hierboven ziet. Een stedelijk cultuurlandschap is een landschap dat door de mens is aangelegd. Meestal zijn dit steden, gemeenten of dorpen. Zo’n landschap is dus niet uit zichzelf ontstaan. In het stedelijk gebied is het oorspronkelijke landschap vrijwel geheel vervangen door bebouwing, wegen en aangelegd groen en water. In de steden in laag Nederland is ook de bodem veranderd: de oorspronkelijke klei- of veenbodem is veelal met een laag zand bedekt. Mooi om het stedelijk gebied eens goed te bekijken als je ergens bent. Kijk met andere ogen! Fijne zondag gewenst en ik lees graag je reactie op mijn blog.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie