Rembrandt licht.

Rembrandt licht is een van de bekendste verlichtingsstijlen die we kennen. Deze stijl is, je raadt het al, vernoemd naar ‘onze’ wereldberoemde Rembrandt van Rijn. In een groot aantal van zijn portretten zie je een driehoekje van licht onder het oog van zijn model. En dit is hét kenmerk van “Rembrandt licht”. Het geeft een hele bijzondere, bijna mysterieuze sfeer aan een portret. In een portretschilderij, maar ook bij portretfoto’s. En misschien komt dat wel omdat we het (onbewust?) associeren met de schilderijen van Rembrandt.

Spelen met licht, eigen werk

Tijdens het opnemen van de film uit 1915, The Warrens of Virginia , leende DeMille enkele draagbare schijnwerpers van het Mason Opera House in het centrum van Los Angeles en “begon schaduwen te maken waar schaduwen in de natuur zouden verschijnen.” Toen zakenpartner Sam Goldwyn de film zag met slechts een halve acteursgezicht verlicht, vreesde hij dat de exposanten slechts de helft van de prijs voor de foto zouden betalen. Nadat DeMille hem had verteld dat het Rembrandt-verlichting was, “was Sams antwoord jubelend van opluchting: voor Rembrandt-verlichting zouden de exposanten het dubbele betalen”.https://c0.pubmine.com/sf/0.0.3/html/safeframe.htmlREPORT THIS AD

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606 – 1669) word gezien als een van de grootste schilders in de Europese kunst. Wereldberoemd is natuurlijk De Nachtwacht, die momenteel wordt gerestaureerd. Check trouwens de meest gedetailleerde foto van de Nachtwacht ever. Rembrandt schilderde ook heel veel portretten, waaronder ruim honderd zelfportretten. Hieronder kun je twee zelfportretten van hem zien, op jonge en op latere leeftijd – mét de lichtstijl waar dit juist artikel over gaat…Inception!

Selfie

Zelfportret Rembrandt van Rijn, ca. 1665-1669

Rembrandt van Rijn zelfportret (selfie)

Het werk van Rembrandt staat bekend om zijn omgang met licht, en contrasten tussen licht en donker. Naast schilderingen, was Rembrandt ook etser. Ook met die techniek maakte hij een groot aantal zelfportretten. Spelen met het licht en donker is echt leuk om te doen. Ik ben er dol op.

Dit is trouwens een zwart pak met kleine lampjes

Rembrandt licht bij portretfotografie

Hoewel Rembrandt licht een van de bekendste verlichtingsstijlen is, is het in mijn ervaring niet de makkelijkste. In zekere zin ben je namelijk afhankelijk van de gezichtsvorm van je model. Om Rembrandt licht te laten lukken, wil je eigenlijk drie dingen bereiken:

1. Het oog mag niet in de schaduw vallen – althans, het mag niet storend zijn.

2. Het driehoekje van licht moet ‘gesloten’ zijn – dat wil zeggen: de neusschaduw én de wangschaduw raken elkaar. Zie foto 2.

3. De vorm van het driehoekje moet ‘mooi’ zijn – een kwestie van smaak.

Dit portret hieronder is een beetje Rembrandt licht. Overigens was dit niet van te voren bedacht, maar vanzelf ‘ontstaan’ tijdens de fotosessie. Je kunt bij fotografie heel veel dingen voorbereiden en van plan zijn, maar vooral bij portretfotografie kan het heel anders uitpakken. Het gebeurt regelmatig dat wat ik van te voren als idee had, tijdens de shoot radicaal omgegooid wordt! Zo ook deze hieronder. Het zonlicht viel heel mooi binnen door een kier en kwam mooi in beeld.

Selfie experiment spelen met  eigen werk
Foto 2; Zie Driehoekje rechts, in oude pasfoto’s zie je dit ook vaak.
Kijk naar het licht van de schilder, Caravaggio hoe hij het erin legt.

Ik ben benieuwd of je het licht herkent en gaat zien in fotowerk of in schilderijen. Let er eens op. En kijk eens of je verschil ziet hoe een ander het licht erin brengt. Voorbeeld Caravaggio. Als je het ziet maak er een foto van en deel het met me.

Eene healus fighnus zoondag = een hele fijne zondag in oud-Nederlands.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie