Reflecties en weerspiegelingen

Reflecties/weerspiegelingen in mijn foto’s…ik hou er zo van! Ze geven een extra dimensie aan mijn foto’s. Reflecties in je fotografie is echt een meerwaarde. Het regenweer van de afgelopen dagen en net na een plensbui geven vaak de mooiste foto’s. Met dergelijk weer als dit ga ik bewapend met een goede jas, een stormparaplu en met een ‘koffietogo’ graag op avontuur en ben ik dan ook vaak buiten om (foto) pareltjes te vinden.

Iets meer over reflectie – zelfstandig naamwoord
uitspraak: re-flec-sie

1. het erover nadenken
♢ zonder enige reflectie stemde ze toe
2. licht dat teruggekaatst wordt
♢ de reflectie van het achterlicht is minimaal

Zelfstandig naamwoord: re-flec-sie
de reflectie

Synoniemen
overweging, weerspiegeling

De reflectie van een bergketen in een blauw meer of de wolken die langsdrijven in een hoge wolkenkrabber, reflectie fotografie is een creatieve en interessante manier van fotograferen. De kijker wordt gedwongen om beter te kijken naar de foto. Vaak is het niet in één oogopslag te zien hoe de foto in elkaar zit en het levert prachtige dynamische plaatjes op. Hierdoor veranderen ‘gewone’ foto’s in kunstwerken.

Reflectie van de ondergaande zon in een aluminium plaat. Eigen Fotowerk.

Water 

In de natuur vindt je reflecties in meren, vijvers, rivieren en kanalen. Kortweg : als er water in de buurt is, kun je de mooiste reflecties zien. 

  1. Bomen, wolken, vogels, bruggen,…die zich reflecteren in meren of vijvers. Heerlijk om te zien.
  2. Waterplassen : heeft het net een fikse regenbui gedaan? Wees dan niet bang om naar buiten te gaan en de reflecties die ze weergeven op te zoeken.
  3. Water in drinkglazen kunnen je een verrassend beeld bezorgen. Plaats een glas eens voor een patroon of motief en kijk wat er gebeurt met het patroon.
Natte voeten. Eigen Fotowerk.

Afhankelijk van je onderwerp kun je met reflectie fotografie je creativiteit volledig benutten. Door bijvoorbeeld de foto op z’n kop te keren (180 graden, dus reflectie boven) krijg je een vervreemd maar dynamisch beeld.

Een leuke manier om te spelen met reflectie fotografie is om verschillende elementen zoals binnen en buiten te combineren. Blaadjes op een wateroppervlak gecombineerd met een reflectie van een groot gebouw kan het beeld heel anders maken dan andere mensen hebben gezien die dag. Of een foto van een interieur via een raam met een reflectie van een boom achter jou, de fotograaf.

Eigen Fotowerk.

Met reflectie fotografie ben je bezig met een beeld creëren in plaats van het simpelweg vastleggen van een situatie. Hierdoor kun je oneindig creatief zijn. Gebruik horizontale en verticale reflecties maar vergeet vooral niet de zijwaartse reflecties. Maak er dus gebruik van, het is gratis. Je hoeft het alleen maar te zien!

Al een wat oudere foto maar nog steeds tof! Wacht tot er een fietser voorbij komt die door een plas water fietst. Eigen Fotowerk.
Geniet jou Sondag! = Afrikaans voor mooie zondag gewenst!
Liefs, Astrid.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie