Reflectie

Reflectie heeft meerdere betekenissen. In letterlijke zin: • Reflectie (straling), weerkaatsing van straling (waaronder licht) Licht, een begrip dat iedereen kent, maar ook waar iedereen elke dag veel mee te maken krijgt. Maar wat is ‘licht’ nou eigenlijk? Wat stellen verschillende kleuren licht voor? En is er ook licht wat wij niet kunnen zien. Spiegelbeeld (reflectie) door deze weerkaatsing ontstaan. Weerkaatsing van geluid, zie echo (geluid)

In figuurlijke zin; een filosofische beschouwing, zie contemplatie. Contemplatie is een andere term voor beschouwing. Letterlijk betekent contemplatie “het scheiden van iets uit zijn omgeving”. . Contemplatie is verwant aan meditatie. Contemplatie kan objectgericht zijn, maar het veronderstelt een zekere mate van passiviteit en afhankelijkheid van het gecontempleerde object of subject: men maakt zich vrij om geheel en al present te zijn, een en al aandacht. Reflectie (onderwijs), terugkijken op geleverde prestaties.

Reflecties in de fotografie is weer iets anders en dan ben je vaak letterlijk bezig. Hoewel..filosofisch toch ook. Ik kan niet gauw zonder gevoel een foto maken. Als mijn gevoel klopt lukt de foto ook. Een soort van fingerspitzengefühl van binnenuit. Als dat lekker voelt dan weet ik dat ik een geslaagde foto heb. Is het gevoel herkenbaar? Laat het me weten, ik hoor het graag.

Ik geef je een aantal tips hoe je het beste reflecties kunt fotograferen. Voor mijn composities maak ik graag gebruik van reflecties. Met een reflectie in je compositie kun je een interessant kader om het onderwerp aanbrengen, het onderwerp abstract maken of zaken tonen die er anders niet waren en meer diepte aan een foto geven. Reflecties zijn overal. Als je er eenmaal oog voor hebt ontwikkeld, dan is er geen ontkomen aan.

Eigen Fotowerk

Gebruikmaken van spiegels om een element in de foto te tonen die normaal gesproken buiten beeld is te vinden is nauwelijks nieuw te noemen. Artiesten gebruiken al jaren spiegels in portretten en interieurs. Spiegels kunnen een ruimte groter laten lijken dan deze is of de ruimte die het interessante deel van de foto inneemt verdubbelen. Het effect kan een derde dimensie toevoegen aan een tweedimensionale foto. Op de goede manier toegepast kan het mysterie toevoegen aan de foto – waar eindigt het onderwerp en begint de reflectie – of het onderwerp zo op zijn kop zetten (soms letterlijk) dat de kijker de compositie in wordt gezogen.

Eigen Fotowerk

Door gebruik te maken van water, ramen, spiegels of andere reflecterende oppervlakken kan een ‘gewone’ foto in een kunstwerk veranderen. Door goed gebruik te maken van reflecties kan het beeld compleet worden veranderd in een beeld dat veel rijker is aan kleur, meer abstracte vormen geeft of op andere manieren meer artistiek is.

Misschien spreekt mij nog het meeste aan dat je met reflecties echt beelden kunt creëren en niet ‘simpelweg’ bezig bent een situatie vast te leggen. Als het heeft geregend zien omstanders mij vaak naar waterplassen turen en voorzichtig heen en weer lopen om te kijken of er een mooie compositie te maken is met de reflectie. Zeker als de zon net weer door de wolken komt en de wind is gaan liggen zijn de reflecties op hun mooist. Door je positie te wisselen, hoger of lager de plas in te kijken of een andere hoek te kiezen kun je proberen een goede compositie te maken. Vergeet ook niet een heel laag standpunt te zoeken. Vaak is er een specifieke hoek waarin je opeens het gewenste gebouw gereflecteerd ziet.

Eigen Fotowerk reflectie in raam

Water voegt een extra element toe aan het fotograferen, er kan net een wolk voor de zon komen waardoor de reflectie verdwijnt of een zucht wind kan de plas in een kolkende watermassa doen veranderen. Het komt soms dus aan of timing en geduld. Het voegt ook een element van verrassing toe, wat zie je gereflecteerd in de plas en kun je daardoor juist wel of juist niet het gewenste onderwerp vastleggen. AmsterS@m – The Wicked Reflectah (what’s in a name) op Flickr heeft een portfolio vol met dit soort foto’s.Succes en deel je reflectie foto op facebook met me. Zie graag hoe jij de foto’s maakt.

Hafðu það gott vetrarsunnudagur= een mooie winterse zondag gewenst.

Liefs, Astrid 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie