Perspectief

Je hoort het nog wel eens als aanbeveling: neem eens een foto vanuit kikkerperspectief. Of juist vanuit vogelperspectief. Wat betekent dat en wat heb je er aan? Bekijk de onderwerpen die je wilt fotograferen eens op een andere manier.

Vanuit het bed gefotografeerd. Eigen Fotowerk

Vanuit je hurken in kikkerperspectief fotograferen en vogelperspectief juist vanaf een hoger gelegen standpunt. Zoals de kikker vanaf de grond en de vogel vanuit de lucht het zouden zien. Er is ook nog een tussenweg: het fotograferen op ooghoogte. Dan ben je op gelijke hoogte met je onderwerp.

Kikkerperspectief, foto genomen in Parijs. Eigen Fotowerk.

Als je je bewust bent van de verschillende invalshoeken kun je deze technieken beter inzetten en de compositie zoeken die past bij het gevoel of de sfeer die je wilt uitdrukken. Experimenteren met diverse standpunten is bovendien erg leuk en verrassend om te doen en kan inspireren tot het maken van creatieve beelden.

Op ooghoogte kom je op een bijna intieme manier met je onderwerp in contact. Je bent op gelijke lijn, het dier, plantje of paddenstoel is opeens deel van je eigen leefwereld en als je kijkt door de zoeker kom je zelf ook in een nieuwe wereld terecht.

Tussen de bloemen fotograferen. Eigen Fotowerk

Vanuit kikkerperspectief is je onderwerp opeens groot en indrukwekkend. Een goede manier om een heel krachtig beeld neer te zetten dat bij de kijker stevig binnenkomt. De achtergrond zal vanaf laag standpunt een belangrijke rol spelen. Je kunt gebruik maken van licht en kleur.

Klein paddenstoeltje in een bevroren meertje. Eigen Fotowerk.
Kikkerperspectief. Foto gemaakt door Riet Roox.

Vanuit vogelperspectief kijk je van boven en is je onderwerp vaak nietig. Het beeld van boven ziet er plat uit. Dit geeft een wat vervreemdend effect en levert vaak een abstract beeld. Patronen en lijnen zijn dan belangrijke beeldelementen.

Op ooghoogte, liggend in het bos in Zwitserland. Eigen Fotowerk.
Vogelperspectief, let op de lijnen die je foto meerwaarde geeft zodat je foto niet plat wordt. Foto gemaakt bij de sluis Reindersmeer in Well. Eigen Fotowerk.
Vogelperspectief, let op het kleine mensje in de foto. Foto gemaakt in IJsland. Fotowerk door Riet Roox.

Speel met je perspectief. Dat maakt je foto spannend en fijn om naar te kijken. En een foto af drukken en in te lijsten is ook een leuk idee. Tot de volgende blog!

schéine Sonndeg = in het Luxemburgs fijne zondag. Liefs, Astrid.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie