Pablo Picasso

Alleen al de volledige naam van Pablo Picasso….spreek het eens uit! Een mooie foto van een charismatische man.

Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso geboren op 25 oktober 1881 was een Spaans kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar, sieraadontwerper en keramist. Hij was een van de bekendste Spaanse kunstschilders. Maar hij heeft ook eindeloos veel verschillende stijlen en materialen uitgeprobeerd. Voor velen is hij een onuitputtelijke bron van creativiteit. Hij heeft ook fotografische ervaringen opgedaan in de periode met fotografe, Dora Maar, zijn minnarese. Zelf zie ik soms de grafische creativiteit terug in mijn foto’s die ik bewust of onbewust heb opgedaan door werk van Picasso.

8 jaar oud was ik toen Pablo overleed op 8 april 1973. Hij beoefende zelf alle takken van sport. Of het nu de schilderkunst, de sculptuur, de grafiek of de keramiek ging, hij draaide er zijn hand niet voor om. Nieuwsgierig blijven dus!

picasso-quote4

Kunst en perfectie vind je in zoveel, je hoeft maar te kijken. Simpel.

Wanneer is iets kunst?

Is kunst alleen mooi wanneer er een grote naam op prijkt? Is schoonheid iets individueel en raakt het je… of net niet? Zijn we onderhevig aan hypes, merken en prestige?

Is een werk – ontmaskerd als ‘fake’ – plots niet meer mooi? Interessante vragen. Wat vindt jij mooi?

Afbeeldingsresultaat voor grafisch picasso

Waar ik dus op doel in de fotografie is maak vooral je eigen fotokunst.

Een eigen stijl is niet iets wat je ineens ‘hebt’. Het is meer iets wat ontstaat door het veel te doen. Er is geen specifiek moment waarop je ineens je eigen stijl hebt ontdekt. Na heel veel shoots zul je zeer waarschijnlijk vanzelf een overeenkomst in je foto’s ontdekken en dan weet je dat je je eigen stijl gevonden hebt. Zelf ben ik van links naar rechts en van onder naar boven gegaan om mijn eigen stijl te vinden. Heel veel fotoshoots heb ik mogen doen, van huwelijk, geboorte tot uitvaart. Alles kwam voorbij. Ik was gretig en wilde alles ontdekken. Dat stukje zit ook in mijn eigen ik, alles zien en blijven experimenteren. Hoezo valkuil? Daar snap ik niets van..mwah! Zoals Picasso zei: ‘ ik doe altijd dingen die ik niet kan zodat ik ze leer’. En ja, ook fotoshoots die zo niet mijn ding waren! Daar sta je dan met je grote mond, ik doe dat wel even hoor ik mezelf nog zeggen. Net alsof het iemand anders was die dat riep. Enfin, al doende leerde ik tenslotte keuzes maken in mijn fotografie en hoe onder allerlei omstandigheden een goede foto te maken en te voldoen aan de verwachtingen van de opdrachtgever. Egaal wat het onderwerp is.

into the deep! Eigen fotowerk.

Maar goed, nu is dat natuurlijk niet zo’n praktisch antwoord, dus ik ga je enkele tips geven. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het proces van het vinden van je eigen stijl te versnellen.

Fotografeer heel veel

Een open deur natuurlijk. Maar wel belangrijk! Hoe meer je fotografeert, hoe beter je leert kijken, leer werken met het licht, speel ermee en leer wat voor jou fijn werkt. Heel veel fotograferen is belangrijk als je je eigen stijl wilt vinden.
Kijk eens goed naar je fotowerk. Wat komt er overeen? Gebruik je een bepaalde compositie telkens weer opnieuw? Ook als je nog niet perse een patroon ziet, maar wel kunt aanwijzen wat je telkens mooi vind in je eigen foto’s, kun je dit gebruiken. Probeer dat dan vaker te gebruiken!

Eigen fotowerk. Schaduw en licht

Om af te sluiten met een mooie quote van Pablo:“There is only one way to see things, until someone shows us how to look at them with different eyes.

                                  Te deseo un buen día= Ik wens je een mooie dag, in het Spaans de taal van Pablo! Ik zou het leuk vinden om te lezen wat je van mijn blog vindt.     
                                  Liefs, Astrid.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie