Op jacht!


Een foto maken en gelijk weer doorlopen. Je herkent het vast wel. Het lijkt alsof je op jacht bent. Want net om de hoek of in die andere straat daar is het. En als je daar dan weer bent, blijkt het niet zo te zijn en ga je weer door. Herkenbaar?

Als je nog nooit ergens een tijdje met je smartphone of camera hebt rondgehangen, kun je het jezelf maar beter een klein beetje gemakkelijk maken: rondhangen is immers leuker op een plek waar je op voorhand al iets in ziet. Je kunt er zelfs heen gaan met een vooropgezet plan, maar je mag niet weg als je dat plan hebt uitgevoerd binnen 5 minuten. Want het gaat erom dat je méér gaat zien, en je dus anders leert kijken naar dezelfde omgeving. Ga eens eerst zitten of loop om je plek heen. Bekijk de omgeving eens van onder naar boven en van boven naar onder. Van rechts naar links of op zijn kop. Het helpt je echt om eens heel anders te kijken naar je onderwerp voordat je het gaat vastleggen. Plan het in tijdens een wandeling en neem een theetje mee. Vooral het aangenaam maken voor jezelf.

Eigen Fotowerk aan de Maas in Venlo

Ik koos een plek onder een brug aan de Maas in Venlo. Een plek waar niet veel mensen lopen en je heerlijk je gang kan gaan. Dit gebied, heet de ‘Maascorridor’ en het is een gebied in ontwikkeling. Tussen Baarlo en Velden kunt u langs de Maas via één lang natuurlint door het stedelijk gebied van Venlo struinen. Soms enkel aan de westzijde, maar ook regelmatig aan beide zijden. Het is stadsnatuur ten top. Het is de voor- of de achtertuin van Venlo. Maar dan een van vele tientallen hectaren en eentje waar iedereen vrij mag wandelen. Galloway koeien trouwens ook die lopen er heerlijk rond. Het is een geliefd uitloopgebied voor mensen uit de aanliggende dorpen en de stad en natuurlijk voor toeristen. Het is vrijwel overal struinnatuur en u mag wandelen waar u wilt, uiteraard met respect voor plant en dier. Niettemin loopt er ook een goed gemarkeerde wandelroute door het gebied. Het Pieterpad en Santiago de Compostela kruis je diverse keren.

Op de achtergrond zie je Venlo, dit is de route naar Velden. Eigen Fotowerk

Natuurlijk, het doel is dat je nieuwe invalshoeken ontdekt. Maar meestal moet je daarvoor éérst door de geijkte standpunten heen. Dat geldt in ieder geval voor mij. Vaak werkt het, als je de standaard plaatjes heb gemaakt dat je dan een laag dieper kan gaan. Wat werkt in je voordeel en wat niet? Wie zie je en wat is interessant?

Onder de E3 brug in Venlo. Eigen Fotowerk. De boom onder de brug triggerde me.

Ik begin in kleur te fotograferen en stap al snel over in zwart-wit. Bij dit soort onderwerpen is het zonder kleur vaak sprekender en door het contrast trekt het meer de aandacht naar zich toe. De boom trok ook mijn aandacht. Wie plant nu in hemelsnaam een boom onder een brug? Of is ie aangewaaid.

In zwart-wit zijn de schaduwen mooi te zien.

Goed, je hangt nu een tijdje rond in een door jou gekozen gebied. Wat valt je op? Welk effect heeft deze omgeving op jou? Probeer deze elementen visueel over te brengen in je foto.

De lijn en de harde schaduw komt goed over in zwart-wit. Eigen Fotowerk.

Bekijk als je weer thuis bent en je foto’s bekijkt, hoe je naar je omgeving hebt gekeken gedurende de tijd dat je er rondstruinde.Wat is er anders aan de eerste paar en de laatste paar foto’s? Had je hetzelfde gezien zónder lang op één plek te hangen?

Experimenteer er lekker op los. Eigen Fotowerk.

Ik hoop dat ik je met mijn blog enthousiast gemaakt heb en je zelf aan de slag gaat! Fijne zondag! Liefs, Astrid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie