Nog beter worden in fotograferen

Compositie: symmetrie, horizontaal of verticaal en series maken.

Je foto’s beter maken doe je door goed te kijken. Uiteraard je camera goed te kennen en… gebruik te maken van een paar simpele compositie regels. Het toffe van compositie is, is dat je het ook kunt gebruiken als je foto’s maakt met je mobieltje of compact camera.

Deze week kijken we naar symmetrie, horizontaal of verticaal fotograferen én series maken.

Symmetrie. Een simpele manier om je foto’s nog beter te maken is door op je symmetrie te letten. In sommige gevallen is dit heel fijn om naar te kijken. Bijvoorbeeld bij een weg die rechtdoor loopt. Je kunt met je oog dan de hele weg volgen. Het schept vaak ruimte.

Eigen Fotowerk, IJsland 🇮🇸 roadtrip

Maar soms is het juist fijn om in een foto een verrassende wending te geven en juist te proberen asymmetrie aan te brengen.

Niet te streng dus, niet alles hoeft recht.

Puntje van aandacht. Niet alles hoeft recht dus. Behalve de horizon. Ik moet zeggen dat ik ook weleens vergeet om m’n horizon helemaal recht te laten lopen. Maar als ik het zie in de nabewerking kan ik er zo slecht tegen dat ik ‘m alsnog recht moet trekken. En dat zorgt er weer voor dat ik soms stukjes van de foto kwijtraak terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling was. Dus als je erop let terwijl je de foto maakt scheelt je dat een hoop tijd in je nabewerking.

Eigen Fotowerk. Het meer van Genève loopt leeg 😳

Horizontaal of verticaal? Eerder had ik het al over dat het slim is om van tevoren na te denken over wat je met je foto’s wilt gaan doen. Als je weet wat je wilt doen met je foto’s kun je van tevoren ook alvast nadenken over of je je foto’s vooral horizontaal of verticaal wilt maken. In een album is het bijvoorbeeld fijn om op één bladzijde in ieder geval een paar foto’s te hebben die of verticaal of horizontaal zijn.

Eigen Fotowerk, verticaal bij een trap doet het altijd prima.

Mijn stelregel is over het algemeen, probeer zoveel mogelijk variatie aan te brengen. Zorg dus dat je van alle twee wat hebt. Zelf maak ik tijdens shoots ook vaak van één set foto’s een paar horizontale én een paar verticale.

Maar ook dit kun je gevoelsmatig doen en als je goed kijkt kom je al een heel eind. Een portretfoto is bijna altijd verticaal. Dit voelt gewoon natuurlijk om te maken. Heb je een onderwerp dat van links naar rechts loopt, zoals bijvoorbeeld een kustlijn, dan is een horizontale foto vaak de meest logische optie.

Eigen Fotowerk, snowface mams

Maak series. Wat je uiteindelijk ook met je foto’s gaat doen: een serie maken is altijd een goed idee. Als je de Vogue, Glamour of Jan openslaat zie je bijvoorbeeld dat de fashion editorials ook een bepaalde opbouw hebben.

Je ziet bijvoorbeeld een zomer editorial op het strand. Dan komen deze onderdelen vaak voorbij:

Eigen Fotowerk, strand Florida

Een overview shot met daarin het model op een mooie locatie. Een medium shot waarin de aandacht naar het model gaat.

Eigen Fotowerk, modelhond Dana

Een close-up van het gezicht met een bepaalde uitdrukking die bij de sfeer past. Een paar close-ups van omgeving kleding en accessoires.

Eigen Fotowerk, Nibbitdog.

Gebruik de genoemde Tips & Trics in je fotowerk en je gaat echt verschil zien.


Wil je even snel wat voor me doen? Laat een reactie achter wat je van mijn blog vindt. Moaie snein= in het Fries dit keer en het betekent, mooie zondag! Liefs, Astrid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie