Liefdesinscripties

De liefde gekerfd in bomen. Tijdens een wandeling in een bos met diverse oude beuken zag ik dat er op meerdere plekken in de bomen was gekerfd. Mijn nieuwsgierigheid werd geprikkeld. Waarom kerven mensen iets in de bast van de boom? Vaak zag ik hartjes en letters. Maar ook volledige namen, jaartallen of een zin.

Boomkerven is het aanbrengen van letters, teksten, tekens, jaartallen of tekeningen in de schors van een boom. Er zijn zelfs boomkerven van rond 1840 gevonden. Google maar eens op boomkerven. Hartjes, bij velen favoriet, in bomen snijden, als teken van blijvende liefde. De liefde die alsmaar groter wordt naarmate de boom groeit en de tijd vordert..

Ingekerfde boom in natuurgebied, het Jaomerdal in Venlo. Eigen Fotowerk.

Boomkerven komt overal voor maar de culturele betekenis verschilt per plaats. Een bekende variant zijn de zogenaamde arborglyphs, boomkervingen in een populierensoort die door schaapherders van Ierse en Baskische afkomst in landelijke gebieden van de staat Oregon gemaakt zijn, en die tot 200 jaar oud zijn. Maar ook op de Chatham islands bij New Zeeland, zie hieronder zijn ze gevonden.

Oorspronkelijk ging men ervan uit dat de Moriori van Melanesische afkomst waren, en niet Polynesisch zoals de Maori’s van Nieuw-Zeeland. Sinds 1894 wordt de oorsprong van de Moriori wetenschappelijk onderzocht. Google er maar eens op.

De oudste voorbeelden van het fenomeen kerven of graffiti stammen al uit 40.000 voor Christus, toen de eerste holbewoners begonnen met het achterlaten van rotstekeningen in grotten. In tegenstelling tot de latere graffiti werden deze tekeningen echter niet beschouwd als vandalisme, maar als kunst. Het oudst bekende voorbeeld van graffiti dat iets minder artistiek bedoeld was, is terug te vinden in de oude Griekse stad Ephesus. Daar bekladde iemand een muur met afbeeldingen van een hartje, een kruis, een linkervoet, een vrouw en een getal. Vermoedelijk betrof het hier een advertentie voor een bordeel, waarbij de boodschap vertaald kan worden als ‘ga links op het kruispunt en je vindt een plek waar je liefde kan kopen’. Tenslotte nog een paar grappige ‘liefdesinscripties’.

Let er eens op als je in het bos of een park bent bent. Zie je wat moois of bijzonders ingekerfd in een boom, leg het vast op foto en deel het onder mijn blogbericht op Facebook.

Fijne zondag! Liefs, Astrid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie