Gastblog van Karin Janssen

Wat leuk dat ik een gastblog mag schrijven over mijn fotografie en wat het voor me betekent. Smartphonefotografie is inmiddels mijn nummer 1 hobby geworden! Astrid had een heel toffe workshop georganiseerd met echte modellen in een mooi theater. Ik heb daaraan deelgenomen en de vonk is overgeslagen. Voor het eerst echt aan de slag met mijn smartphone en oefenen met mooie modellen, toffe settings, gaaf licht en rook. Maak van hen maar eens mooie foto’s, zei Astrid. Wat een uitdaging en spannend vond ik dat om te doen. Met het delen van mijn foto’s ontving ik leuke en leerzame feedback. En dat..triggerde mij nog veel meer!

Fotowerk door Karin


Ik wilde meer doen dan alleen leuke kiekjes maken. Ik wilde dolgraag leren hoe ik beter werd in fotograferen. Ik besloot de 8-delige cursus smartphonefotografie voor beginners te gaan volgen bij Astrid. Al gauw merkte ik dat er veel komt kijken om een goede foto te maken. Compositie, standpunt, de regel van derden, perspectief etc. Woorden die voor mij nog volledig vreemd waren. Door de adviezen en veel oefenen, kreeg ik steeds betere resultaten en voelde ik me steeds meer zelfverzekerder worden.

Fotowerk door Karin


Inmiddels ben ik bezig met de 8-delige cursus voor Gevorderden. In een van deze lessen kregen we een bloem en de opdracht om totaal wat anders te doen met een bloem. Snijden,plukken wat je wilt maar niet standaard. Ik kon er niets mee en mijn foto’s waren dan ook niet zo goed. Astrid, had mijn frustratie gezien en gaf het advies, Karin ga eens echt kijken naar die bloem. Kijk hoe de bloem in elkaar zit, kijk naar de kleuren, het licht, de lijnen, de fijne blaadjes en hoe de bloem je aankijkt! Yeah right dacht ik. Een paar dagen later was ik aan het kijken naar het bosje bloemen op mijn tafel. Ik had nog nooit tegen bloemen gepraat maar geloof me als ik zeg dat ik dit toen wel gedaan heb. Enigszins boos zei ik tegen de bloem “ik geef je een kans om me te helpen een goede foto van je te maken en anders doe ik het nooit meer”. En de bloem luisterde. Ten opzichte van de les was ik nu mijn bloem eerst eens goed aan het bekijken. Wat zie ik allemaal en hoe lopen de lijnen. Welk licht heb ik nodig om deze bloem mooi uit te laten komen op de foto.

Fotowerk door Karin

Nog zo’n mega tip: Geduld hebben. Ik kon niet meer stoppen met het fotograferen van mijn bloem en ik begon het zelf leuk te vinden! Mijn foto’s lukte al veel beter. Ik hou bijvoorbeeld erg van het fotograferen van mensen en kinderen maar ook van dieren. Maar de natuur heeft me ook mega enthousiast gemaakt. Ik had van mezelf niet verwacht dat ik urenlang zou kunnen ronddwalen in de natuur en kan kijken naar al het moois wat het me te bieden heeft. Alles vergeten en je volledig focussen op de natuur. Dat geeft zoveel rust.

Fotowerk door Karin Janssen

Wat voorheen een gewone, simpele leuke wandeling was is nu een uitje geworden. Ik heb vooral van Astrid geleerd wat kijken is. Kijken is niet alleen met je ogen kijken wat je ziet maar dat kijken een bewuste manier is van zien. Wat zie je en wat doet het met je. Welk gevoel roept het op. Deze manier van fotocoaching is me het meest bijgebleven. Astrid opende mijn ogen en ik heb nu meer waardering gekregen voor al het moois om me heen. Kijken is voor mij durven te zien.

Fotowerk door Karin Janssen

Af en toe blokkeert mijn zien en zie ik het even niet meer hoe een foto te maken. Ik blokkeer en raak gefrustreerd als het me niet wil lukken. Dan schrijf ik een berichtje aan Astrid met een hulpvraag. “Ik heb geen inspiratie meer?’ Ik word dan even gerustgesteld, ‘Karin, je hebt een ‘fotoblok’ dat kan gebeuren. Leg jezelf geen druk op dat het moet. Zet het op een wolk en laat het wegwaaien. En laat je camera een keer thuis. Ga lopen zonder camera. Je zult zien dat je inspiratie terugkomt. Niets was minder waar. Ik was er weer!

Fotowerk door Karin Janssen

Ik ben dankbaar voor de fijne coaching van Astrid en haar team. Met heel veel plezier kijk ik telkens uit naar weer een nieuwe les. Ik hoop dat ik nog veel mag leren en ontdekken in de wereld van de smartphonefotografie want ik ben er nog lang niet uitgekeken. Alle mede foto-fanaten wens ik nog heel veel mooie, leuke en gezellige fotomomenten toe!
Lieve groetjes, Karin Janssen

Wil jij ook net als Karin een, Gast-blog schrijven en je Fotowerk laten zien aan een breed publiek? Fotograferen is namelijk zoveel meer! Het onderwerp is je eigen keuze. Laat het me weten en samen maken we er iets moois van! Liefs, Astrid.

Fotowerk Karin Janssen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie