Gastblog van Esther van Amerom

Het licht zien! Een vraag van Astrid of ik mijn licht wil laten schijnen op mijn visie over fotografie. Ik ben niet zo’n schrijver, maar fotografie heeft mijn passie. Eigenlijk fotografeer ik al vanaf mijn pubertijd. Tijdens mijn opleiding mode en kleding maakte we hele fotosessies van onszelf en onze creaties. Toen ik aansluitend naar de kunstacademie ging kregen we een jaartje fotografie. Heerlijk! Mijn plan was echter om kinderboeken te gaan illustreren en dus ging fotografie naar de achtergrond. Doordat ik om medische redenen niet meer goed kon tekenen en schilderen werd ik door een vriendin geattendeerd op fotografie. Smartphonefotografie dit keer. Mijn smartphone heb ik tenslotte altijd bij me en ligt niet zwaar op mijn hand of om mijn nek.

Esther.

Een smartphoneworkshop van Astrid bleek de perfecte match te zijn voor mij. De rust, de uitdagingen, het enthousiasme dat zij uitstraalt past bij mij. Inmiddels heb ik diverse cursussen bij Astrid gevolgd en dat bevalt erg goed. Zoveel meer verdieping wat je eigen fotografie naar een hoger level tilt. Samen met onze gezellige expert fotogroep gaan vaker op pad. Hoewel ik er graag alleen op uit trek om te fotograferen is de groepsdynamiek een fijne afwisseling. Je leert van elkaar en deelt dezelfde passie.

Fotografie; Esther van Amerom. Spiegelingen!

Persoonlijk denk ik nooit na over het licht bij het fotograferen…! Ik volg mijn instinct. Maar nu ik me een beetje heb ingelezen ben ik toch van plan om er eens wat meer op te gaan letten. “Zonder licht is er namelijk geen fotografie”. Daarom is het belangrijk om, voordat je gaat fotograferen, altijd eerst goed te kijken. Van welke kant komt het licht? Wat wil ik accentueren of verdoezelen. Welke kleur heeft het licht? Nooit eerder zo bij stil gestaan hoe belangrijk licht is.

Fotografie: Esther van Amerom

Ik ga er iedere dag zo’n 3 keer op uit met mijn honden. Lekker naar de hei, de maas, het Floriade terrein of de stad. Mijn ogen scannen dan de hele omgeving. Stel je voor dat ik “de Foto” mis. Af en toe moet ik mezelf dan ook echt toespreken niet te fotograferen maar puur genieten van alles wat ik zie, hoor en ruik…..Mijn voorkeur is fotograferen met zonlicht. Alles lijkt mooier met die warme gloed van de zon rondom bloemen, achter bladeren, rondom hoofden….
Vaak maak ik foto’s waar de zon op te zien is of de stralen van de zon zichtbaar zijn. Het zo geheten “Flair-licht”
Op minder zonnige dagen vind ik het lastiger om de juiste belichting te vinden. Het komt dan aan op een interessant beeld om naar te kijken.

Fotografie: Esther van Amerom

Als je binnen gaat fotograferen ben je vaak afhankelijk van kunstlicht of je flitser. Ik ben dol op, ‘foodfotografie’ en experimenteer vaak met allerlei licht. Persoonlijk gebruik ik de flitser nooit. Veel te hard en lelijk licht. Ik gebruik vaak het daglicht dat door onze ramen naar binnenvalt.

De grootste uitdaging ligt er dan in te zorgen dat je eigen schaduw niet in beeld komt (wat mij nog wel eens overkomt)
Als ik dan toch eens kunstlicht moet gebruiken gebruik ik meestal een ledbouwlampje, zaklamp of kaars. Met een wit vel papier of stuk aluminiumfolie kun je het harde licht ombuigen tot zacht licht.

Fotografie; Esther van Amerom.

Ik blijf lekker doorgaan met mijn foto-ontdekkingstocht en hoop dat er nog leuke opdrachten mijn kant op blijven komen. Op mijn Facebookpagina, instagram account, af en toe de krant en op enkele websites zijn mijn foto’s al te zien. Have fun en pluk de dag, Esther van Amerom.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie