Aangebrand eten

Heb jij dat ook? Ben je aan het koken en zie je mooie dingen om te fotograferen. In mijn enthousiasme vergeet ik alles en zie ik condens aan de binnenkant van een glazen deksel en ben dit aan het fotograferen terwijl de piepers droog staan te koken! Het is niet de eerste keer dat mijn diner is aangebrand. Maar ja, ik heb wel een toffe foto!

Het fotograferen van voedsel is een kunst op zich. Soms ben je heel lang in de keuken bezig geweest en wil je laten zien hoe mooi het eindresultaat is geworden. Of misschien zit je te genieten in een mooi restaurant en wil je anderen laten zien hoe fantastisch elke gang eruit ziet. Met de juiste apps en fotofilters zorg je ervoor dat een gerecht goed uit de verf komt. Geen fletse foto’s of onsmakelijke klodders saus, maar een foodfoto van gerechten waar je zó je tanden in zou willen zetten.

Deze gratis app’s helpen je op weg om prachtige foto’s te maken van food! Ik noem er 3 want er zijn (te) heeel veel app’s. Deze 3 app’s zijn gratis en makkelijk in gebruik. Instagram, Foodie en Food Photo Editor. Deze 3 app’s bekijken we eens wat beter.

Instagram
Foodie
Food photo editor
Italiaanse overschotel maken. Eigen Fotowerk.

Instagram met diverse filters

Instagram biedt zelf een heleboel filters aan om je foodfoto er smakelijk uit te laten zien. Wanneer je een foto maakt of uploadt naar de Instagram-app kun je direct een filter toevoegen. Deze filters kun je het beste gebruiken:

  • Amaro: dit filter zorgt voor licht op de foto wanneer deze donker is. Kan handig zijn wanneer je een foto hebt gemaakt in een donker restaurant. Voor thuisgebruik is hij niet aan te raden, omdat je snel een tl-buiseffect krijgt.
  • Rise: wanneer je een paar lelijke plekjes hebt op het beeld kun je deze makkelijk verdoezelen met dit filter. Felle kleuren gaan echter wel een beetje verloren.
  • Hefe: dit filter geeft foto’s een wat meer dramatisch effect. Vooral geschikt voor brood, gebak, frietjes of kaas.
  • Brannan: wanneer je foto’s iets meer scherpte en contrast nodig hebben. Dit filter geeft wel een gedempt effect wat hem minder geschikt maakt voor hele kleurige foto’s.
  • Ludwig: dit is het meest geschikte filter voor foodfoto’s van Instagram, vooral voor wat gelere gerechten zoals pasta of gegratineerde gerechten.

Foodie

Foodie is een gratis fotografie-app die speciaal is gemaakt voor het fotograferen van maaltijden. Gebruik deze app dan ook niet voor je selfies of vakantiefoto’s, want ze zullen een rare gloed krijgen. Het leuke aan Foodie is het gemak waarmee je de app gebruikt. Met grote knoppen en heldere pictogrammen weet je precies wat een functie doet, nog voordat je de knop ingedrukt hebt. De app is helemaal gratis te gebruiken. Bovendien hoef je geen account aan te maken om hem te gebruiken. De foto’s die Foodie maakt zien er bijna altijd goed uit. Je hoeft in ieder geval minder lang op zoek naar het juiste filter om je eten te fotograferen, waardoor je irritatie van tafelgenoten voorkomt.

Food Photo Editor

Deze app is ook speciaal gemaakt voor foodfoto’s. Food Photo Editor zit vol met filters om achteraf een foto op te knappen. Hoewel de naam anders doet vermoeden kun je ook foto’s maken met de app. De nadruk ligt echter op het bewerken. Je kunt kleurtonen aanpassen, tekst toevoegen, scherptediepte aanpassen, lelijke plekjes wegwerken en nog veel meer.

Inspiratie: 6 foodfotografen die je moet volgen

Heb je nog moeite met het smaakvol fotograferen van maaltijden? Doe dan eens inspiratie op bij deze professionele en semi-professionele fotografen, die mooie foto’s van maaltijden maken.

  • David Loftus: De vaste fotograaf en huisvriend van Jamie Oliver is een voorbeeld voor veel foodfotografen. Kijk de kunst af! Het is niet voor niets dat het Hipstamatic-foodfilter naar Loftus is genoemd.
  • Jamie Oliver: Jamie Oliver is zelf ook een verdienstelijk foodfotograaf. Ondertussen krijg je ook nog een beetje mee wat Jamie zoal meemaakt, al zit daar ook veel PR-praat een mooidoenerij bij.
  • Donna Hay: Hou je meer van de koele, minimalistische stijl van Donna Hay, dan is het persoonlijke account van Donna de moeite waard om te volgen. Op het Instagram-account van Donna Hay Magazine vind je soortgelijke foto’s, vaak met veel wit- en blauwtinten – en natuurlijk heel veel reclame om vooral de boeken en keukenspullen te kopen.
  • Yotam Ottolenghi: De Israelische chef Yotam Ottolenghi heeft weer een heel andere stijl – zowel wat eten, als wat fotografie betreft. De gerechten kun je zelf ook maken.
  • Lyan van Furth: Lyan is niet alleen een foodie, hij is ook professioneel foodfotograaf. En dat is te zien. Bij de foto’s die hij op Instagram plaatst krijg je meteen zin om te gaan eten. Meer foto’s vind je op lvffood.com.
  • Monique van Loon: Oprichtster van foodblog Culy en altijd in de weer met eten. Monique komt op veel plekken en laat dat zien met haar foto’s.

Tot slot mijn eigen tongstrelende recept: Italiaanse overschotel met gehaktballetjes en als metgezel een jonge soepele wijn.

Ingrediënten:300 gr pasta, 500 gr h.o.h gehak, 1 ei, 3 eetlepels paneermeel met kruiden, 1 theelepel biologische italiaanse kruiden, naar smaak peper en zeezout, 1 pot goede smaakvolle pastasaus (400 gr), 500 gr broccoli (in kleine roosjes) 3 eetlepels goede pijnboompitten en 2 volle handjes geraspte Pardano kaas.

Bereidingswijze: Kook de pasta al dente. Meng het gehakt met het ei, paneermeel, italiaanse kruiden en voeg naar smaak wat peper en zout toe. Rol er kleine gehaktballetjes van, formaat squashballetjes. Verhit een beetje olie in een pan en bak de balletjes op hoog vuur rondom bruin en laat ze daarna op wat lager vuur gaar worden in ca 7 minuten. Verwarm de oven op 200 graden. Kook de broccoli roosjes 4 minuutjes (stevige bite houden, niet te slap en te gaar) en giet ze af. Voeg de pastasaus toe aan de gehaktballetjes en laat nog 2 a 3 minuutjes pruttelen. Doe de pasta en de broccoli in de overschotel. Voeg dan de balletjes en de saus toe aan de ovenschotel en schep voorzichtig iets door elkaar. Bestrooi met de pijnboompitten en kaas. Zet de ovenschotel ca 20 minuutjes in de oven. Serveer met frisse veldsla met wat azijn en zoete balsamico. Eet smakelijk ik hoor graag of het je gesmaakt heeft.

Ik lees graag in je reactie wat je mijn blog vind. Ha en veldig fin vårdag = in het Noors, een hele mooie voorjaarsdag gewenst. Liefs, Astrid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie